Przepis na pyszne, mięciutkie kotlety mielone w sosiku.
Składniki:
- 300 g mięsa wołowego (zmielonego)
- 300 g mięsa wieprzowego (zmielonego)
- 2 cebule
- 0,6 L bulionu mięsnego
- koperek (pęczek)
- jajko
- bułka
- 50 g masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
- miseczka z wodą
- sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona, ziele angielskie
Przygotowanie:
- pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę mieszamy z oba rodzajami mięsa, jajkiem, namoczoną wcześniej i odsączoną bułką i poszatkowanym koperkiem (pół pęczka), doprawiamy
- smażymy kotleciki po wcześniejszym obtoczeniu w mące
- usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, przyprawiamy
- smażymy i dodajemy do gara drugą cebulę
- chwilę gotujemy
- rozpuszczamy na patelni masełko i przesmażamy na nim mąkę
- zasmażkę dodajemy do mięsa i jeszcze chwilkę dajemy się zagotować na małym ogniu
- wsypujemy już bez gotowania posiekaną drugą część pęczka koperku
- podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz