Szukaj na tym blogu

sobota, 17 grudnia 2016

#7 Uszka z grzybami

Nie ma wigilii bez barszczu, a nie ma barszczu bez uszek :D
Tradycyjny smak, łatwe wykonanie :)



Składniki: (na około 20 szt.)
+ ciasto
  - 100 g mąki pszennej
  - 10 g masła
  - 65 ml wrzątku
  - szczypta soli
+ farsz
  - 15 g grzybów suszonych
  - 1/3 szklanki wody
  - 1/3 cebuli
  - łyżeczka masła
  - sól, pieprz

Przygotowanie:
+ ciasto
  - mąkę mieszamy z solą
  - masło roztapiamy w wodzie i dodajmy do mąki
  - połączone ciasto wyrabiamy na stolnicy do gładkości
  - wkładamy do lodówki na 30 min.
+ farsz
  - do małego garnka wsypujemy grzyby i zalewamy wodą, gotujemy przez 30 min.
  - cebule drobno posiekaną smażymy na maśle
  - grzyby odcedzamy, drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami
UWAGA!
wodę z grzybów warto zachować do bigosu lub barszczu wigilijnego
+ lepienie
  - ciasto z lodówki rozwałkować na cienki placek
  - małą szklaneczką lub czymś okrągłym o średnicy 5 cm wycinamy kółka
  - 1/3 łyżeczki farszu nakładamy na placek i zlepiamy go składając na pół
  - boki pierożka sklejamy ze sobą formując urocze uszko
  - takie uszka gotujemy w gotującej się osolonej wodzie przez 2 minuty, lub możemy po oprószeniu mąką zamrozić



Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz