Szukaj na tym blogu

sobota, 17 grudnia 2016

#5 Bigos tradycyjny

Idą Święta więc i bigos się przyda :D
Tradycyjny smak i przepis, bez dziwnych dodatków :)




Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g karkówki
- 100 g łopatki
- 150 g boczku wędzonego
- 1 kiełbasa toruńska (mogą być dwie mniejsze)
- grzyby suszone (3-5 sztuk)
- 2 śliwki suszone
- 1 duża cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- smalec (nie całe 100 g)
- szklanka wody
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
- kapustę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gara
- zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe pokrojony grzyby i śliwki
- gotujemy, w między czasie szklimy cebule na smalcu i wrzucamy do garna
- wszystkie rodzaje mięsa kroimy, podsmażamy na smalcu i dodajemy do kapusty
- dusimy około 1 h (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając
- dodajemy sól, pieprz i obie papryki
- dalej dusimy przez kolejne 1-1,5 h
- cieszymy się pysznym bigosem :D
Opcjonalnie można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego :)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz