ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBACHĄ
Super łatwe, szybkie i tanie danie.
Chłopy uwielbiają takie dania :D
Idealne gdy brak pomysłów na obiad/kolacje
lub w wersji bez mięsnej
świetny zamiennik dla zwykłych ziemniaków do kotleta.
Śmiało można eksperymentować z dodatkami
takimi jak: papryka, boczek, cukinia itp.
W tym przepisie najprostsza wersja :D
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kiełbasa długa np. toruńska
- 2 szt. cebui
- pęczek szczypiorku
- duża śmietana 18%
- jajko
- 7 szt. dużych pieczarek
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Przepis:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry (nie za cienkie). Wrzucamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy do miękkości.
- Kiełbasę kroimy na połówki plastrów, cebule w grubsze pióra i pieczarki w grube plastry. Wszystko smażymy dodając w kolejność krojenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wysypujemy posiekany szczypiorek. Przykrywamy to usmażoną mieszanką i zalewamy sosem.
-Sos: mieszamy ze sobą jajko, śmietaną i starty żółty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180` na 30 minut. (nie przykrywamy)
- Wyciągamy z piekarnika i i jemy ze smakiem :D
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz